Het verhaal van Solange en Raïssa

getuigenis Raïssa - Solange & baby Raïssa getuigenis Raïssa - Raïssa & formatrice

In Kameroen leven vele gezinnen in grote armoede. Die is vaak zo overweldigend dat de minste tegenslag het broze evenwicht helemaal overhoop haalt met een nog grotere ontwrichting tot gevolg. Dit is ook wat gebeurde in het gezin van Solange.

De vader van Solange is polygaam en heeft bij twee vrouwen meerdere kinderen, zowel jongens als meisjes. Het gezin is zeer arm en slechts voor één dochter, Solange, kunnen de ouders het schoolgeld betalen. Zij is de gelukkige die de onwaarschijnlijke kans krijgt om naar school te gaan en een getuigschrift (lager onderwijs) te behalen. Kort daarna wordt ze echter zwanger…

De vader van Solange is woedend en gooit haar het huis uit. Ook de rest van de familie verwerpt haar categoriek. De vader van haar kind weigert elke verantwoordelijkheid te nemen en verdwijnt uit beeld.

Solange kan nergens heen en dwaalt, zwanger van haar baby, enige tijd door de straten van de stad. Uiteindelijk wordt ze door medewerkers van ARED opgevangen. Zij nemen contact op met de familie en proberen een verzoening te bewerkstelligen, maar haar ouders weigeren om haar terug in het gezin op te nemen. Na veel onderhandelen wordt toch een compromis bereikt waarbij ARED het op zich neemt om voor het kind te zorgen. Negen maanden later bevalt Solange van een dochtertje Raïssa.

Zoals beloofd neemt ARED de zorg voor Raïssa op zich tot ze zes jaar is en oud genoeg is om naar school te gaan. Op dat moment neemt een tante van Solange de zorg voor Raïssa over. ARED ondersteunt hen door het schoolgeld te betalen tot ze haar eerste getuigschrift haalt (basisonderwijs). Ondanks de drastische inkrimping van de werkingsmiddelen van ARED blijven ze Raïssa helpen door een deel van de kosten voor haar beroepsopleiding te betalen. In 2012 behaalt Raïssa haar tweede getuigschrift (CAP, beroepsonderwijs) en maakt ze plannen om verder te studeren.

Helaas gooit de gezondheidstoestand van haar moeder roet in het eten. Solange lijdt aan tbc en heeft dagelijkse verzorging nodig. Raïssa kan niet meer naar school en moet thuis voor haar moeder zorgen. Maar opnieuw komt ARED te hulp en schenkt Raïssa één van hun (tweedehands aangekochte) stikmachines. Raïssa gaat aan de slag en maakt kinderkleding, gordijnen, tafellakens, enz… die ze met de hulp van ARED aan de man brengt. Met de opbrengst slaagt ze er in haar stikmachine af te betalen, haar moeder te helpen en nog iets over te houden om toch verder te studeren…