Michel en zijn blinde oma

getuigenis Michel 01 getuigenis Michel 02

Michel Kuate is een jonge twintiger uit Kameroen. Hij werk als veiligheidsagent bij een privébedrijf waar hij teamleider is. Hij is al vier jaar samen met zijn vrouw Silvia en heeft één dochtertje van twee jaar. Hij is héél trots op zijn familie en zijn job maar zegt nooit te zullen vergeten dat het ARED is die zijn leven gered heeft…

Op 26 januari 2002 meldt een onbekende zich aan bij ARED in het MJC (Maison des Jeunes et des Cultures) in Douala met een jongeman die duidelijk hulp behoeft. Zijn rechtervoet is erg geïnfecteerd en vertoont tekenen van gangreen. Hij kan er niet op staan. Onmiddellijk besluiten de medewerkers van ARED hem af te voeren naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. De artsen bevestigen de ernstige diagnose en zeggen daar niets meer voor hem te kunnen doen. Zij adviseren om hem over te plaatsen naar de leprozerie van Dibamba, 20 km daar vandaan, waar met gespecialiseerd is in dergelijke problemen.

Michel blijft er twee lange jaren en ondergaat verschillende operaties om een amputatie van zijn voet te vermijden. Hij wordt moreel en financieel gesteund door ARED. Michel blinkt uit door zijn moet en vastberadenheid. Zuster Carmelle, de Spaanse arts die hem opereerde, prijst hem herhaaldelijk voor zijn moed en zijn wil om te leven.

Pas wanneer de medewerkers van ARED enige tijd later het enige familielid van Michel ontmoeten in Bandjoun, op 400 km van Douala, hoe moedig hij wel is…

De oude oma van Michel die al 40 jaar blind is vertelt dat Michel zijn vader nooit gekend heeft en zijn moeder stierf toen hij nog een baby was. Michel bleef alleen achter bij zijn blinde oma. Al op zeer jonge leeftijd diende hij voor haar te zorgen, en kon dus niet naar school. Hij probeerde wat centen te verdienen door op het veld te werken. Het is daar dat een kleine onverzorgde wonde uiteindelijk de oorzaak zou worden van zijn ernstige infectie.

Na zijn ontslag uit het ziekenhuis probeerde ARED hem te helpen om zich terug in de samenleving te integreren. Eerst hielpen ze hem bij de oprichting van een kleine kippenkwekerij. Helaas ging het bedrijfje failliet nadat al zijn kippen stierven aan vogelpest.

Een tweede initiatief was om – opnieuw met de steun van ARED – een landbouwbedrijfje te beginnen. Helaas waren de middelen van ARED onvoldoende om dit project te laten slagen.

Tenslotte besloot ARED Michel te helpen door hem bij te scholen (hij was nooit naar school geweest!) in lezen, schrijven en rekenen. Deze vorming stelde hem uiteindelijk in staat om een job te zoeken en te vinden.

Intussen is de oma van Michel overleden. Opnieuw kon hij echter rekenen op de morele en praktische steun van ARED, o.m. om de begrafenis te bekostigen en een zerk te kopen…

Het verhaal van Solange en Raïssa

getuigenis Raïssa - Solange & baby Raïssa getuigenis Raïssa - Raïssa & formatrice

In Kameroen leven vele gezinnen in grote armoede. Die is vaak zo overweldigend dat de minste tegenslag het broze evenwicht helemaal overhoop haalt met een nog grotere ontwrichting tot gevolg. Dit is ook wat gebeurde in het gezin van Solange.

De vader van Solange is polygaam en heeft bij twee vrouwen meerdere kinderen, zowel jongens als meisjes. Het gezin is zeer arm en slechts voor één dochter, Solange, kunnen de ouders het schoolgeld betalen. Zij is de gelukkige die de onwaarschijnlijke kans krijgt om naar school te gaan en een getuigschrift (lager onderwijs) te behalen. Kort daarna wordt ze echter zwanger…

De vader van Solange is woedend en gooit haar het huis uit. Ook de rest van de familie verwerpt haar categoriek. De vader van haar kind weigert elke verantwoordelijkheid te nemen en verdwijnt uit beeld.

Solange kan nergens heen en dwaalt, zwanger van haar baby, enige tijd door de straten van de stad. Uiteindelijk wordt ze door medewerkers van ARED opgevangen. Zij nemen contact op met de familie en proberen een verzoening te bewerkstelligen, maar haar ouders weigeren om haar terug in het gezin op te nemen. Na veel onderhandelen wordt toch een compromis bereikt waarbij ARED het op zich neemt om voor het kind te zorgen. Negen maanden later bevalt Solange van een dochtertje Raïssa.

Zoals beloofd neemt ARED de zorg voor Raïssa op zich tot ze zes jaar is en oud genoeg is om naar school te gaan. Op dat moment neemt een tante van Solange de zorg voor Raïssa over. ARED ondersteunt hen door het schoolgeld te betalen tot ze haar eerste getuigschrift haalt (basisonderwijs). Ondanks de drastische inkrimping van de werkingsmiddelen van ARED blijven ze Raïssa helpen door een deel van de kosten voor haar beroepsopleiding te betalen. In 2012 behaalt Raïssa haar tweede getuigschrift (CAP, beroepsonderwijs) en maakt ze plannen om verder te studeren.

Helaas gooit de gezondheidstoestand van haar moeder roet in het eten. Solange lijdt aan tbc en heeft dagelijkse verzorging nodig. Raïssa kan niet meer naar school en moet thuis voor haar moeder zorgen. Maar opnieuw komt ARED te hulp en schenkt Raïssa één van hun (tweedehands aangekochte) stikmachines. Raïssa gaat aan de slag en maakt kinderkleding, gordijnen, tafellakens, enz… die ze met de hulp van ARED aan de man brengt. Met de opbrengst slaagt ze er in haar stikmachine af te betalen, haar moeder te helpen en nog iets over te houden om toch verder te studeren…